Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης: Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την κοιλιοκάκη

Τι είναι κοιλιοκάκη;

Η κοιλιοκάκη (ή αλλιώς δυσανεξία στη γλουτένη) αποτελεί μια πάθηση του λεπτού εντέρου, που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στα δημητριακά σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι και βρώμη. Η κοιλιοκάκη μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Τι σημαίνει δίαιτα ελεύθερης γλουτένης;

Η υιοθέτηση μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης αποτελεί προς το παρόν την μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη, καθώς επιτρέπει στο λεπτό έντερο να αναρρώσει πλήρως από τις αρνητικές επιδράσεις της γλουτένης. Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης συνιστά μια αυστηρή δίαιτα, η οποία περιλαμβάνει τρόφιμα που δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη.

Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη;

Προφανείς πηγές γλουτένης είναι το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, τα παξιμάδια, οι φρυγανιές, τα κράκερ, τα κριτσίνια, η πίτσα, τα κέικ και τα μπισκότα. Τα τρόφιμα αυτά στην δίαιτα ελεύθερη γλουτένης αποκλείονται πλήρως. Ωστόσο, καθώς η γλουτένη, χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή διαφόρων άλλων τροφίμων, όπως προϊόντων κρέατος, αλλαντικών, κύβων, σουπών και σαλτσών, κατά την τήρηση της δίαιτας ελεύθερης γλουτένης θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη σημασία στις ετικέτες των τροφίμων ώστε να επιβεβαιώνεται εάν το εκάστοτε τρόφιμο περιέχει ή όχι γλουτένη. Η κατανάλωση προϊόντων που πωλούνται χύμα θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη;

Τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης από την φύση τους είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, οι πατάτες, το ρύζι, το καλαμπόκι, το κινόα και το φαγόπυρο. Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να καταναλωθούν ελεύθερα από τα άτομα με κοιλιοκάκη. Πλέον διατίθενται στην αγορά και ειδικά τρόφιμα, παρασκευασμένα χωρίς γλουτένη των οποίων η ποικιλία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Η NIKAS, παρέχει την δυνατότητα σε όλους όσους εφαρμόζουν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης να απολαμβάνουν προϊόντα αλλαντικών χωρίς γλουτένη, μέσα από την σειρά ΝΙΚΑViveur χωρίς γλουτένη αλλά και με 30% λιγότερο αλάτι, τα οποία θα βρείτε στους πάγκους των αλλαντικών, αλλά και οι πράσινες συσκευασίες ραφιού της κλασικής σειράς ΝΙΚΑS γαλοπούλα βραστή και καπνιστή.

Επιμόλυνση προϊόντων ελεύθερων γλουτένης

Δεν είναι απίθανο ένα προϊόν ενώ είναι ελεύθερο γλουτένης κατά την παραγωγή του, τελικά να βρεθεί να περιέχει γλουτένη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά κατά την επεξεργασία των τροφίμων, είτε στο σπίτι είτε στα εστιατόρια, τα διάφορα διαφορετικά προϊόντα έρχονται σε επαφή. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανή η ακούσια κατανάλωση γλουτένης. Για να αποφευχθεί αυτό θα πρέπει όσοι ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την παρασκευή των γευμάτων τους ώστε να αποφύγουν την επιμόλυνση τροφίμων ελεύθερων γλουτένης με άλλα τρόφιμα. Για το λόγο αυτό, τα γεύματα ελεύθερα γλουτένης θα πρέπει να παρασκευάζονται σε ξεχωριστά σκεύη από αυτά που χρησιμοποιούνται για τα συνήθη τρόφιμα. Επιφάνειες κοπής, μαχαίρια, τοστιέρες, πιάτα, μαχαιροπίρουνα κ.α. θα πρέπει να καθαρίζονται επιμελώς πριν χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή γευμάτων ελεύθερων γλουτένης ή ακόμη καλύτερα να χρησιμοποιούνται διαφορετικά σκεύη. Επίσης στα εστιατόρια, θα πρέπει να επισημαίνεται από τους πάσχοντες να τηρούνται οι κανόνες διαχωρισμού από τους ιθύνοντες ώστε να αποφευχθεί η επιμόλυνση των γευμάτων.

Προϊόντα NIKAS χωρίς γλουτένη

Τα προϊόντα NIKAS χωρίς γλουτένη γαλοπούλα καπνιστή & βραστή, είναι ειδικά σχεδιασμένα και για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Η εταιρία NIKAS έχει διασφαλίσει ότι τα προϊόντα πάγκου και ραφιού της σειράς αυτής δεν περιέχουν καθόλου γλουτένη. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα κατά την αγορά των προϊόντων πάγκου, εάν δεν τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες διαχωρισμού από τους υπευθύνους, να έρθουν σε επαφή με προϊόντα τα οποία περιέχουν γλουτένη εξαιτίας της επαφής τους με τους πάγκους κοπής, μαχαίρια, μηχανές κοπής κ.λ.π. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιμόλυνση των προϊόντων μας και να είμαστε σίγουροι ότι σας παρέχουμε προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, σας συνιστούμε να αναζητάτε τις πράσινες συσκευασίες ΝΙΚΑΣ από το ράφι των σούπερ μάρκετ ή κομμάτι όσων γραμμαρίων επιθυμείτε από τον πάγκο των αλλαντικών (ΝΙΚΑΣ Viveur με 30% λιγότερο αλάτι και χωρίς γλουτένη). Στην 2η περίπτωση μπορεί καθένας αφού αγοράσει το κομμάτι που επιθυμεί να προβεί στην μεριδοποίησή τους σε φέτες στο σπίτι του με τα δικά του σκεύη και επιφάνειες κοπής.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στους πάσχοντες με κοιλιοκάκη, να προμηθεύονται με ασφάλεια τα προϊόντα ΝΙΚΑViveur γαλοπούλα καπνιστή & γαλοπούλα βραστή χωρίς να φοβούνται μην έρθουν σε επαφή με προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Ο ρόλος του διαιτολόγου στην τήρηση μιας δίαιτας ελεύθερης γλουτένης

Το να ακολουθήσεις μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο τον πρώτο καιρό. Ένας επιστήμονας διαιτολόγος κατάλληλα εκπαιδευμένος στην συγκεκριμένη νόσο θα σε βοηθήσει να επιλέγεις τα κατάλληλα τρόφιμα για μια εύγευστη, ισορροπημένη δίαιτα, η οποία θα συνάδει με τον τρόπο ζωής σου. Η υιοθέτηση μιας δίαιτας ελεύθερη γλουτένης, χωρίς επαγγελματική βοήθεια, είναι πιθανό να σε οδηγήσει σε μια μη ισορροπημένη και ανεπαρκή διατροφή, η οποία θα προκαλέσει ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών. Υπάρχουν, επίσης, βιβλιαράκια που περιέχουν τα προϊόντα του εμπορίου που είναι ελεύθερα γλουτένης και μπορείς να προμηθευτείς από τον Ελληνικό Σύλλογο για την Κοιλιοκάκη, ώστε να γνωρίζεις τα τρόφιμα που μπορούν να συμπεριλαμβάνονται ακίνδυνα στο διαιτολόγιό σου.

Δεν πάσχω από κοιλιοκάκη, μπορώ να ακολουθήσω δίαιτα ελεύθερη γλουτένης;

Η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης είναι ασφαλής για οποιονδήποτε επιθυμεί να την ακολουθήσει. Καθώς, οι τροφές που περιέχουν γλουτένη είναι συχνά πλούσιες σε υδατάνθρακες, ζάχαρη και κατά συνέπεια και σε θερμίδες, επιβαρύνουν τον οργανισμό μας και συνεισφέρουν στην αύξηση τους βάρους μας. Για το λόγο αυτό ακολουθώντας μία διατροφή χωρίς γλουτένη, μπορούμε να επιτύχουμε μια πιο προσεγμένη και ισορροπημένη διατροφή,  που δύναται να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και την μείωση του βάρους μας, εάν το επιθυμούμε.

σειρά NIKAS Viveur χωρίς γλουτένη, με 30% λιγότερο αλάτι και 0-3% λιπαρά, αποτελεί την ιδανική επιλογή σε αυτήν την περίπτωση, καθώς τα προϊόντα της σειράς αυτής, εκτός από το γεγονός ότι δεν περιέχουν γλουτένη, αποτελούν πηγή πρωτεϊνών, είναι χαμηλά σε λιπαρά και παράλληλα συνδυάζουν την μειωμένη περιεκτικότητα σε αλάτι.

Επισήμανση τροφίμων ελεύθερων γλουτένης

Από τα τέλη του 2014, θα τεθούν σε ισχύ αυστηροί κανόνες επισήμανσης που θα υποχρεώνουν τους παραγωγούς δημητριακών που περιέχουν γλουτένη, να το επισημαίνουν στη λίστα των συστατικών τους. Η απαίτηση αυτή θα επεκτείνεται επίσης και σε τρόφιμα που πωλούνται χύμα, π.χ. σε εστιατόρια, φούρνους κλπ. Προς το παρόν, είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στην συσκευασία του προϊόντος εάν το προϊόν περιέχει γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι εάν ένα μόνο συστατικό του τροφίμου περιέχει γλουτένη, τότε στην ετικέτα του τροφίμου θα πρέπει να αναφέρεται ότι το προϊόν αυτό περιέχει γλουτένη. Αντίθετα, τα τρόφιμα που επισημαίνονται ως «ελεύθερα γλουτένης» δεν πρέπει να περιέχουν περισσότερα από 20 mg γλουτένης ανά κιλό. Επιπρόσθετα, οι παραγωγοί και προμηθευτές τροφίμων θα πρέπει να εφαρμόζουν όλες τις απαραίτητες διατάξεις ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθεί η επιμόλυνση των προϊόντων ελεύθερων γλουτένης με άλλα προϊόντα. Τέλος, το λογότυπο με το «διαγραμμένο» στάχυ σε χιαστί σχηματισμό, χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς και τους εμπόρους, για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να επιλέγουν ασφαλή προϊόντα ελεύθερα γλουτένης και αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο σήμα παγκοσμίως από τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Ελληνικά