Πόσα είναι τα στάδια διασφάλισης ποιότητας ενός προϊόντος;

Στην εταιρεία NIKAS η ποιότητα των προϊόντων που παράγονται και διακινούνται είναι ένα στοιχείο που δεν επιδέχεται περιθώρια συμβιβασμού. Ο ποιοτικός έλεγχος των αλλαντικών συνίσταται στα εξής:

1) Έλεγχος των εξωτερικών μορφολογικών χαρακτηριστικών όπως χρώμα, υφή κλπ.

2) Έλεγχος των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών όπως οσμή, γεύση κλπ.

3) Έλεγχος των χημικών χαρακτηριστικών όπως, περιεκτικότητα σε υγρασία, λίπος, πρωτεΐνες, αλάτι, υδατάνθρακες, ανόργανες ουσίες, νιτρικά άλατα κλπ.

4) Έλεγχος των μικροβιολογικών χαρακτηριστικών όπως listeria, salmonella, μύκητες, ζύμες, σταφυλόκοκκος χρυσίζων, escerichia coli κλπ.

Βεβαίως, εδώ και αρκετά χρόνια, και η NIKAS ήταν από τις πρώτες εταιρείες που ξεκίνησαν να πιστοποιούνται από ειδικά Συστήματα Διασφάλισης Ποιότητας.

Οι πιστοποιήσεις ποιότητας και ασφάλειας προϊόντος για τις οποίες είναι διαπιστευμένη:

1)    ISO 9001:2015- Διασφάλιση ποιότητας προϊόντος για τον καταναλωτή

2)    ISO 22000:2018 (HACCP)- Σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων

3)    IFS- Πρότυπο που καθορίζει τις ειδικές απαιτήσεις για την ασφάλεια, νομιμότητα και ποιότητα των τροφίμων που πρέπει να ικανοποιούν οι επιχειρήσεις που επεξεργάζονται και συσκευάζουν τρόφιμα.

4)    BRC- Πιστοποίηση για την ασφάλεια & ποιότητα των τροφίμων κατά την παραγωγή, των εμπορευμάτων και των συσκευασιών

5)    ISO 14001:2015- Σεβασμός προς το περιβάλλον και τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών προδιαγραφών 

Επίσης, η Real Τime PCR test (εκ του polymerase chain reaction) ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης είναι μια πρόσφατη εφαρμογή του Τμήματος Ποιοτικού Ελέγχου της NIKAS, η οποία προσδιορίζει την καθαρότητα, ποιότητα και καταλληλότητα του κρέατος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των αλλαντικών. Πρόκειται για μια μέθοδο βιοχημείας και μοριακής βιολογίας που έχει στόχο την απομόνωση και τον πολλαπλασιασμό μίας αλληλουχίας DNA, μέσω της ενζυμικής αναπαραγωγής του DNA χωρίς τη χρήση ζωντανών μικροοργανισμών. Η εγκατάσταση συστήματος ανίχνευσης DNA στην εταιρεία NIKAS εγγυάται τον συνεχή και υψηλής ευαισθησίας έλεγχο καθαρότητας όλων των προϊόντων και είναι βασισμένη στο πρότυπο αντιγραφής του DNA, μια υψηλής ακρίβειας τεχνική που ακολουθείται από το συγκεκριμένο μηχάνημα.

Ελληνικά