Τι είναι η διπλή παστερίωση;

Η παστερίωση είναι η διαδικασία κατά την οποία γίνεται χρήση ήπιας θερμότητας για την ελάττωση των βλαστικών μορφών των μικροοργανισμών και την καταστροφή όλων των παθογόνων μικροοργανισμών. Βρίσκει εφαρμογή κυρίως σε βιομηχανίες τροφίμων και γάλακτος. Επινοήθηκε από τον Γάλλο γιατρό Λουί Παστέρ, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.

Η παστερίωση επίσης, έχει σκοπό την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του προϊόντος, ελαττώνοντας τον αριθμό των παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοιώσεις σε αυτά. Το προϊόν αμέσως μετά την θερμική επεξεργασία πρέπει να ψύχεται και να συσκευάζεται. Η παστερίωση γίνεται με θέρμανση στους 720C για 10 λεπτά. ενώ η υπερπαστερίωση με θέρμανση στους 1320C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο.

Διπλή ή δεύτερη παστερίωση είναι η ήπια θερµική κατεργασία που γίνεται στο ήδη συσκευασμένο προϊόν με ειδικές συνθήκες και έχει σαν στόχο την αδρανοποίηση τυχόν μικροοργανισμών που αναπτύχθηκαν στο προϊόν από το στάδιο της αρχικής παστερίωσης μέχρι και την τελική του συσκευασία.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία της διπλής παστερίωσης αυξάνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος στο ράφι και διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση και τα θρεπτικά χαρακτηριστικά του αλλαντικού μέχρι την ημερομηνία λήξης του αλλά και 4 ημέρες επιπλέον από το άνοιγμα της συσκευασίας του (σε συνθήκες συντήρησης 0- 40C), επιτρέποντας έτσι στον καταναλωτή να μην πετάει ούτε φέτα.

Ελληνικά