Τι είναι τα αλλαντικά;

Τα αλλαντικά προέκυψαν από την ανάγκη να διατηρηθεί το κρέας, χωρίς να αλλοιωθεί για πολύ καιρό. Παρασκευάζονται παίρνοντας κομμάτια διαφόρων ειδών κρέατος όπου με την προσθήκη αλατιού ή και άλλων μπαχαρικών σε συνδυασμό με μεθόδους «ψησίματος» που ποικίλλουν, όπως το κάπνισμα, το βράσιμο, το ψήσιμο ή το κρέμασμα στον αέρα ή και συνδυασμός των παραπάνω μεδόδων παράγεται το τελικό προϊόν. Στην αρχαία Ρώμη η λέξη salumen σήμαινε τα αλατισμένα υλικά. Στον Μεσαίωνα, το συντηρημένο κρέας, κυρίως το χοιρινό, υπήρξε μια από τις βασικές πηγές τροφής. 
Στην κατηγορία των αλλαντικών ανήκουν μεταξύ άλλων το ζαμπόν, η μορταδέλα, τα λουκάνικα, το σαλάμι, το προσούτο, η πανσέτα, το μπέικον, το χοιρομέρι και άλλα. Στην Ελλάδα παράγονται αλλαντικά που προέρχονται από κρέας μοσχαριού, χοιρινού, αρνιού, γαλοπούλας, ή κοτόπουλου. Τα πιο γνωστά και παραδοσιακά από αυτά είναι το απάκι, η λούτζα, το σύγκλινο, ο παστουρμάς, ο καβουρμάς, το λιόκαφτο Κυκλάδων, το νούμπουλο κλπ.
 
Ελληνικά