Τι σημαίνει ο κωδικός Ε που βλέπουμε στις συσκευασίες;

Στην πλειοψηφία των τροφίμων προστίθενται τεχνητά μια σειρά από φυσικά ή χημικά πρόσθετα. Τα πρόσθετα αυτά χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τη γεύση, το χρώμα, την υφή του τροφίμου, αλλά και για να εμποδίσουν οποιεσδήποτε αλλοιώσεις του. Για τα πρόσθετα μπορεί να χρησιμοποιείται το εγκεκριμένο τους όνομα ή ένας κωδικός Ε και ένας αριθμός. Το Ε υποδηλώνει ότι το πρόσθετο έχει εγκριθεί με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι αριθμοί:

Από 100 έως 199 αφορούν χρωστικές ουσίες.

Από 200 έως 299 αφορούν συντηρητικά.

Από 300 έως 399 αφορούν αντιοξειδωτικά.

Από 400 έως 499 αφορούν σταθεροποιητές.

Από 500 έως 599 αφορούν ρυθμιστές οξύτητας.

Από 600 έως 650 αφορούν ενισχυτικά γεύσης.

Από 900 έως 999 αφορούν τεχνολογικά βοηθήματα και αέρια.

Από 1100 έως 1520 αφορούν ένζυμα, τροποποιημένα άμυλα, τεχνολογικά βοηθήματα.

Πολλά από τα πρόσθετα είναι γνωστά είδη από τη χρήση τους στην κουζίνα όπως, το Ε500 ή όξινο ανθρακικό νάτριο, δηλαδή η σόδα ή μπέϊκιν πάουντερ, το Ε300 ή κιτρικό οξύ ή ξινό, το Ε100 ή κουρκουμίνη, ο γνωστός σε όλους κουρκουμάς, το Ε160 εκχύλισμα πάπρικας, το Ε220 και το Ε223 διοξείδιο του θείου για να μην ξινίζει το κρασί.

Ελληνικά